
elle
-
elle
16. 6. 2015, 12:27http://opive.sk/stavka-na-nudnu-istotu-v-hurbanove-zlaty-bazant-10-svetle/
Show thread
buď opive číta webparty, alebo webparty píše opive :)
emo prepáč, pár dní som sem nechodila, nebolo času. do toho testu sa mi z viacerých dôvodov po pravde veľmi nechce, taktiež som sa akosi stratila v tom, čo by sme sa tým snažili dokázať. /či mám právo frflať na kvalitu bažanta?/ zopár vecí, ktoré si chcel určiť sa v chuti piva dá zamaskovať, takže určovať napr. obsah alkoholu je irelevantné, štýly sa prekrývajú, ľahko by si ma nachytal na hruškách, keby si chcel :) oveľa radšej by som sa stretla pri dobrom pive a prosto si ho užila /no need to name the feelings/. 12tka v nápojákoch potešila, ešte viac by ma ale potešilo, keby si mám kde vychladiť plechovkové punk ipy :) howgh. alebo si asi budem musieť kúpiť nejakú prenosnú chladničku, alebo podchytiť niekoho s ľadom :) pivo je mier, pohoda je láska, 2+2 je všetko čo chceš a kolors ma dnes znova pekne nasral, že sa vincentka a swans krížia -
elle
9. 6. 2015, 23:27ešte k tej stupňovitosti. nie som chemik, takže netuším, či existuje vzorec na výpočet pôvodného extraktu mladiny z už hotového piva, pravdepodobne by ale bolo treba vedieť viacero veličín... a kým nevlastním refraktometer/sacharometer/cukromer a do rúk sa mi nedostane ten pivný poloprodukt, ťažko zistiť aké bolo reálne epm pred skvasením. na chuti sa to však prejaviť môže. rovnako ako ďalších veľa vecí. takže 1000€ od teba má šancu získať nanajvýš tak sládek :)
Show thread -
elle
9. 6. 2015, 23:20emo, domovarníkov poznám už celkom dosť O:) receptov je na internetoch myslím tiež pomerne veľa. na fejsbúku funguje minimálne jedna skupina, celkom aktívne ti tam poradia https://www.facebook.com/groups/domacipivo, tiež pivní škola fungujúca na pivnirecenze.cz tých zdrojov je veľa... neviem ale, či sa dá úplne vyhnúť objednávaniu granulátu, pod tým čistým diy myslíš aj vlastnú výrobu sladu napr? auč. ja som inak čo sa varenia týka úplný nováčik, takže ja ti neporadím, sama iba zisťujem čo a ako :)
Show thread
inak s tým ražným, môj šéf varil jeden rye saison, mňam! a čokoládový porter, ešte viac mňam! a imperial coffee stout od môjho bývalého kolegu, najnajnajlepší imperial stout aký som zatiaľ mala! pivo dokáže byť také skvelé! hotové umenie! o to viac ma mrzí že k ľuďom sa masívne dostáva iba akýsi čajíčkový odvar a unifikovaná nudná žbrnda. čím rozmaznanejší ľudia budú, tým lepšie. čím viac lokálnych a rozmanitých minipivovarov, tým lepšie. ľudsky aj ekonomicky.
a koľko nám to chceš priniesť pív na ochutnávku? iba 2? a tie určovať? skôr by som chcela vedieť, ktorý sládok z pivovaru sa ti prizná, že pivo, ktoré uvarili a predávajú je napríklad riedené z vyššieho epm koncentrátu, že je z nekvalitného granulátu, že dokrmovali kvasinky sirupom etc. každý sládok si svoje pivo najviac chváli a najviac mu chutí :D takže skôr by som bola prekvapená, keby tebe otvorene povie o tom pive pravdu -
elle
9. 6. 2015, 16:52inak s tými chmelovým granulátom to nie je až také zlé, ako to vyzerá/sa tvrdí. pila som už všeličo, zväčša práve z granulátov (sama už mám vyhliadnuté granuláty na vlastné pivo). lenže nie je granulát, ako granulát :) zároveň ale dodávam príklad od kynšperského zajíce. varia viacero svetlých ležákov a majú aj istú zelenú 12tku, chmelená šiškami, nie granulátom. jeden z top ležákov aké som pila, rozdiel cítiť je. treba priznať :) použitie chmelového granulátu ale nejde bok po boku s kvalitou piva
Show thread
na okraj a pre ema dodávam, že pivo nemusí byť horké. a to že je horké ešte neznamená, že je dobre chmelené :/ myslím, že si to všetci dobre uvedomujeme :) -
elle
8. 6. 2015, 08:46máme ešte nejakú nádej na sólo vystúpenie haxana cloaka, keď už bude v trenčíne s bjork?
Show thread -
elle
5. 6. 2015, 02:02emo aký si prísny odrazu! ale musím ťa poopraviť trochu. na pohode sa predsa už dlhé roky čapuje festivalová osmička (po vzore tzv. robotníckej a cyklistickej) :) (už by to fakt mohli priznať, však to tam človek pije v teple celý deň a ani za svet z toho nie je opitý!)
Show thread
s tou vyváženosťou máš, aj nemáš pravdu... vyvážené znamená, že je cítiť pekné sladové telo, ktoré dopĺňa chmelová horkosť. a ani jedna z týchto chutí ti nedá facku, navzájom sa dopĺňajú a podporujú, rozvíjajú. to, že ťa tam niečo "neruší" nie je závislá premenná. totiž častou chybou v lokálnych ležákoch býva diacetyl, určitá maslová, pukancová chuť. (v niektorých štýloch je akceptovateľná, v iných žiaduca, ale v ležáku je to obrovská chyba!) krásnym príkladom je pre mňa matuškov ležák (už si nie som istá, či 9° či, 13°), ktorý je naozaj pekne vyvážený, akurát sa mu tam podla várky viac či menej to dms predsalen objavuje. a práve to je ten rušivý moment, nie to, nakoľko je konkrétne pivo vyvážené. hovorím o matuškovi pre to, že ten jeho ležák vyvážený je, a predsa je v ňom rušivá chuť, pričom kopa kukuričných bársjakých pív je nie len diacetylová, ale zároveň nevyvážená.
lebo to, že v chuti niečo prevláda, z toho piva ešte nerobí nevyvážené. skús si to skôr predstaviť ako nejaké veľmi jednoduché jedlo, zo štyroch ingrediencií, ako sa pomer chutí v ňom môže meniť, a predsa je v konečnom dôsledku vyvážené. čo sa týka našich najpredávanejších pív, tak to často býva tak, že buď to nemá telo, že to hutí ako chmelová voda, alebo to nemá chmel, je to sladové, bez chmelového doznievania, alebo bolo maslo v akcii, alebo bola kukurica v akcii. aj keď teda... je to značne subjektívne. však lebo aj 50+50 je 100, aj 60+40 je sto... a ak si napríklad ako môj tatko, ktorému som už priniesla ochutnať kopec českých ležákov z minipivovarov, a nič mu nechutilo, lebo hento je také, hento je hentaké a vadí mu tam aj o trochu viac chlebový slad, iba o trochu iný, ako ten, na ktorý je zvyknutý, tak môže byť tým rušivým momentom, a teda "nevyváženosťou" pre teba niečo, na čo iba skrátka nie si z tých unifikovaných pivných malinoviek zvyknutý... (čo je práve to, čo ma najviac mrzí, lebo na svete je toľko druhov piva! jaaaaj <3) chápeme sa, čo tým chcem povedať? možno by to chcelo nejakú riadenú ochutnávku ;) možno keby sa na pohodu podarilo prepašovať zopár sklených fliaš :D a keby ich bolo tiež kde vychladiť po ceste
a ešte by som sa rada pristavila pri tom, že "niekto, kto hľadá nejakú atrakciu" - ležák plzeňského typu je jedno z najmladších dietok pivných štýlov a ľudia mylne považujú za "tradičné" decko zo škôlky a opomínajú pritom bárs aj tisícročnú tradíciu v rôznych nemeckých a belgických štýloch. podľa nálady ma to buď pobaví, alebo v duchu rozdávam facky, keď mi niekto na pivo, ktoré má 1000 rokov povie, že to nechutí ako pivo :D a ešte sa tak trochu samoľúbo pochvastám na záver, och áno, pila som Westvleteren XII, kroch kroch. the best beer in the world, they say :)) záviďte :D dobrú noc. teším sa na ďalšie debaty, o pive, pri pive hlavne. už sa nám to kráti -
elle
4. 6. 2015, 13:47ak sa inak nemýlim, tak možno budú na pohode trnavskí herberťáci a chalani majú fajn nápady :) limče na osvieženie budú iste stotisíckrát lepšie ako hocičo. a keď si ešte to limetky/uhorky človek prinesie vlastný gin! <3 na to sa teším. popri ajnšturzande a bjork a cocorosie moji headlineri :D
Show thread -
elle
4. 6. 2015, 13:44najmilšie na heineken a spol je, že v rámci svojho štýlu, je to vlastne vcelku vydarené. apropo Hop flavor ranges from none to low levels. Hop bitterness at low level. Balance may vary from slightly malty to slightly bitter, but is relatively close to even. :D ale prečo sa to stále volá pivo, a nie alkoholický nápoj vyrobený z pivného koncentrátu, to nevíme, nevíme
Show thread -
elle
21. 5. 2015, 13:17všetci moji spolužiaci zo strednej mi hovoria Elis, aj brat ma volá Elis :) ospravedlnenie nie je na mieste :D
Show thread
v každom prípade, keď ma najviac zaujíma, čo sa dialo tu o tom nie je zmienka. nejaký text sa dal predsa nachystať dopredu etc... -
elle
21. 5. 2015, 12:23a 12:21 žiadna novinka na stránke z pohoda dňa pre tých, ktorí nemohli byť prítomní ani počúvať? nebolo zvykom, že novinky pribúdali v zápätí?
Show thread